کرم ضد چروک: سلاحی برای مقابله با پیری زودرس
پیری پوست یک فرایند بیولوژیکی پیچیده است که تحت تأثیر ترکیبی از عوامل درون زا یا ذاتی (ژنتیک، متابولیسم سلولی، هورمون ها و فرآیندهای متابولیک ( و برون زا یا بیرونی ) قرار گرفتن در معرض نور مزمن، آلودگی، اشعه یونیزه کننده، مواد شیمیایی، سموم) قرار دارد. این فرآیند بهطور کلی به کاهش عملکرد طبیعی پوست، از دست دادن الاستیسیته، و ظهور علائمی مانند چین و چروک، لک، و افتادگی پوست منجر میشود. در ادامه، عواملی که در پیری پوست نقش دارند و راه های مقابله با پیری زودرس ، توضیح داده میشود.
عوامل موثر در پیری پوست
پیری پوست تحت تأثیر عوامل درونی و بیرونی قرار دارد که هر کدام به نوعی فرآیند پیری را تسریع یا تشدید میکنند:
الف) عوامل درونی (ژنیتیکی و هورمونی)
این عوامل به فرآیند پیری طبیعی مرتبط با سن مربوط میشوند که بهطور غیرقابل تغییر اتفاق میافتند:
- ژنتیک: ساختار و ویژگیهای پوست بهطور عمده تحت تأثیر وراثت قرار دارد. برخی افراد بهطور طبیعی پوست مقاومتری دارند و دیرتر دچار چین و چروک و افتادگی میشوند.
- هورمونها: در دوران پیری، بهویژه پس از یائسگی یا کاهش سطح هورمون ها، تولید کلاژن و الاستین در پوست کاهش مییابد. این امر به نازک شدن پوست و کاهش انعطافپذیری آن منجر میشود.
ب) عوامل بیرونی (محیطی و سبک زندگی)
این عوامل شامل عواملی هستند که میتوان با کنترل و تغییر آنها از سرعت پیری پوست کاسته شود:
- نور خورشید (UV Radiation): اشعه ماوراء بنفش (UV) از مهمترین عوامل خارجی است که باعث تسریع پیری پوست میشود. این اشعه باعث تخریب کلاژن و الاستین در پوست میشود که منجر به چین و چروک، لک های پیری و افتادگی پوست میشود.
- آلودگی: آلودگیهای محیطی و رادیکالهای آزاد حاصل از آن میتوانند آسیبهای اکسیداتیو به سلولهای پوست وارد کنند. این آسیبها موجب کاهش توانایی بازسازی پوست و تسریع پیری آن میشوند.
- سیگار کشیدن: مواد شیمیایی موجود در دود سیگار میتوانند فرآیند پیری پوست را تسریع کنند. سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون به پوست میشود که منجر به کاهش تأمین مواد مغذی و اکسیژن به سلولهای پوست میشود.
- کمبود خواب و استرس: خواب ناکافی و استرس مزمن میتوانند به سطح بالای هورمون کورتیزول در بدن منجر شوند که این امر میتواند فرآیند پیری پوست را تسریع کند.
- تغذیه: کمبود ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها در رژیم غذایی میتواند باعث آسیبپذیری بیشتر پوست در برابر رادیکالهای آزاد و سایر عوامل آسیبرسان شود.
ساختار پوست و عملکرد آن
پوست انسان از سه لایه اصلی تشکیل شده است:
- اپیدرم (Epidermis): لایه بیرونی که از سلولهای پوست تشکیل شده و وظیفه محافظت از بدن در برابر آسیبهای خارجی را دارد.
- دِرْم ( DERMIS): لایه میانی که شامل فیبرهای کلاژن و الاستین است و نقش اساسی در انعطافپذیری، سفتی و قدرت پوست ایفا میکند.
- هیپودرم (Hypodermis): لایه زیرین که عمدتاً از بافت چربی و بافت همبند تشکیل شده و به عنوان یک عایق برای بدن عمل میکند.
در فرآیند پیری پوست، تغییرات عمدهای در لایه درم رخ میدهد که منجر به کاهش تولید کلاژن و الاستین، نازکتر شدن لایههای پوست، و کاهش حجم بافت چربی میشود.
مکانیسمهای پیری پوست
الف) پیری پوست بر اثر عوامل درونی (Intrinsic Aging)
پیری درونی به دلیل فرآیندهای طبیعی و بیولوژیکی رخ میدهد. در این فرآیند، پوست بهطور طبیعی قابلیتهای خود را در زمینه تولید پروتئینهای مهم کاهش میدهد:
- کاهش تولید کلاژن و الاستین: کلاژن و الاستین پروتئینهایی هستند که به پوست ساختار و انعطاف پذیری میدهند. با گذشت زمان، تولید این پروتئینها کاهش مییابد و پوست از سفتی و انعطافپذیری خود میکاهد.
- کاهش ضخامت پوست: لایه درم (لایه میانی پوست) به مرور زمان نازکتر میشود که منجر به کاهش حجم و استحکام پوست میشود.
- کاهش چربی زیرپوستی: چربی هیپودرم که نقش عایق و پرکننده را دارد، کاهش مییابد و پوست به تدریج افتاده و خطوط صورت نمایانتر میشوند.
- کاهش توانایی بازسازی سلولها: با گذشت زمان، سرعت تجدید سلولهای پوستی کاهش مییابد که باعث میشود پوست ظاهری کدرتر پیدا کند.
ب) پیری پوست بر اثر عوامل خارجی (Extrinsic Aging)
پیری خارجی به عواملی مانند نور خورشید، آلودگی و سبک زندگی وابسته است. این عوامل باعث آسیبهای شیمیایی به سلولهای پوست میشوند:
- آسیب ناشی از UV: اشعه ماوراء بنفش به DNA سلولهای پوست آسیب میزند که موجب تولید رادیکالهای آزاد و تخریب کلاژن و الاستین میشود. این فرآیند باعث چین و چروک، لکههای پیری و افتادگی پوست میشود.
- رادیکالهای آزاد: این مولکولهای ناپایدار که در اثر آلودگی، دود سیگار، و استرس تولید میشوند، به سلولهای پوست آسیب میرسانند و روند پیری را تسریع میکنند.
- التهاب مزمن: التهاب مزمن ناشی از عوامل محیطی و درونی میتواند فرآیند پیری پوست را تشدید کند. این التهابها بهویژه در اثر تماس با آلودگی و سموم محیطی رخ میدهند.
راهکارهایی برای کاهش و مقابله با پیری زودرس
با وجود اینکه نمیتوان از فرآیند پیری جلوگیری کرد، اما میتوان با رعایت برخی نکات و استفاده از محصولات مراقبتی پوستی، سرعت این فرآیند را کاهش داد و باعث مقابله با پیری زودرس شد:
- امروزه با انتخاب و استفاده از محصولات مراقبتی پوستی و با انجام روتین روزانه می توان از پیری پوست جلوگیری کرد و آن را به تعویق انداخت.
- با انتخاب یک کرم ضد آفتاب با SPF مناسب می توان از اشعه ماوراء بنفش که به پوست آسیب می زند و باعث افزایش ایجاد چین و چروک پوست می شود جلوگیری کرد.
- داشتن تغذیه سالم و نوشیدن آب کافی می تواند به داشتن پوستی صاف و شاداب کمک کند و روند پیری پوست را به تعویق بیاندازد.
- دوری از استرس و اضطراب و همچنین خواب به موقع و کافی، باعث افزایش تولید کلاژن شده و از ایجاد چین و چروک جلوگیری می نماید.
- استفاده از لوازم آرایش مرغوب و همچنین پاک کردن کامل آرایش قبل از خواب می تواند به تعویق انداختن ایجاد چین و چروک و مقابله با پیری زودرس پوست کمک کند.
چه محصولاتی باعث مقابله با پیری زودرس می شوند؟
امروزه با پیشرفت و توسعه صنعت محصولات مراقبتی پوستی، می توان به کاهش چین و چروک و مقابله با پیری زودرس پوست کمک کرد. برند بیتروی با بهره گیری از فرمولاسیون قوی و ترکیبات موثر در افزایش تولید کلاژن، تأمین رطوبت مورد نیاز پوست و در نتیجه با جلوگیری و کاهش چین و چروک سعی در جوان سازی، شادابی و انعطاف پذیری پوست دارد.
کرم مناسب پوست های دارای چروک (ضد چروک):
کرم ضد چروک بیتروی حاوی ویتامین C و عصاره های موثر در زمینه جوانسازی پوست و مقابله با پیری زودرس می باشد. این کرم با رطوبت رسانی عمقی و دارا بودن مواد آنتی اکسیدان و تحریک کننده سنتز کلاژن، باعث کاهش چین و چروک پوست شده و پوستی صاف و سالم ایجاد می نماید.
مواد موثر کرم مناسب پوست های دارای چروک بیتروی:
- ویتامین C (Vitamin C): ویتامین C موجود در این محصول از نوع پایدارترین مشتقات ویتامین C می باشد و به راحتی جذب پوست می شود و به سنتز کلاژن و بهبود رنگ پوست کمک می کند.
- روغن دانه رز هیپ (Rosa Rubiginosa Seed Oil): این روغن سرشار از پرو ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و اسید های چرب ضروری می باشد که به راحتی جذب پوست شده و دارای اثر آبرسانی قوی روی پوست می باشد و به بهبود چشمگیر چین و چروک و مقابله با پیری زودرس کمک می کند.
- هیالورونیک اسید (Hyaluronic Acid): به دلیل داشتن قدرت نگهداری مقدار زیادی آب روی پوست به جلوگیری از ایجاد چین و چروک روی پوست کمک می کند و با پر کردن چین وچروک ها روی پوست عمق چین و چروک را کاهش داده و به پوست ظاهر یکدست و شفاف می بخشد.
- آلفا هیدروکسی اسید (Alpha Hydroxy Acid): وجود اسیدهای میوه به لایه برداری ملایم پوست کمک کرده و باعث حذف سلول های مرده پوست می شود و به ایجاد سلول های پوستی جدید کمک می کند و نتیجه آن پوستی شفاف و درخشان است.
- روغن های گیاهی مغذی ( مگنولیا، آووکادو و سویا ) : موثر جهت ایجاد رطوبت و نرمی پایدار روی پوست و مقابله با پیری زودرس است.